Το εμφιαλωτήριο οίνων ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ, χάρη στη μακρόχρονη συνεργασία του με οινοποιεία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, διαθέτει προϊόντα των σημαντικότερων οινικών κατηγοριών.

 

Λευκοί Οίνοι

Μοσχοφίλερο

Βάση της καλλιέργειας του μοσχοφίλερου αποτελεί η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το οροπέδιο της Μαντινείας. Στα ορεινά κρύα εδάφη της περιοχής, μοσχοφίλερο – Μαντίνεια θαυματουργούν, δίνοντας τους λευκούς οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Τα φίνα και εξωτικά αρώματα του μοσχοφίλερου, με νότες λίτσι, ροδοπετάλων και λεμονανθών «πλημμυρίζουν» την όσφρηση, ακόμα και όταν απλώς η μύτη πλησιάσει το ποτήρι. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, εντυπωσιάζει με την παιχνιδιάρικη διάθεση που δημιουργεί το ελαφρύ σώμα του, η γαργαλιστική οξύτητα και το πικάντικο τελείωμα.

Ρετσίνα

Ρετσίνα ονομάζεται κατά παράδοση, το είδος ελληνικού κρασιού που παρασκευάζεται με τη προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου, σε λευκό κρασί. Ξεχωριστή εκδοχή ρετσίνας από Σαββατιανό , με λεπτά αρώματα πεύκου και νότες λεμονιού. Καθαρό, ξανθοκίτρινο χρώμα. Ένα κρασί που μπορεί να συγκινήσει ακόμη και τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους. Συνοδεύει άριστα μεσογειακούς μεζέδες, ψάρια και θαλασσινά.

Μαλαγουζιά

Η Μαλαγουζιά είναι μια ανερχόμενη λευκή ποικιλία, που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς δίνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα λευκά κρασιά, με πολύ έντονο χαρακτήρα. Έτσι, ενώ αρχικά καλλιεργούνταν κυρίως στη Μακεδονία και στη Στερεά Ελλάδα, πλέον η καλλιέργειά της έχει πάρει έκταση, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται σε πολύ περισσότερες περιοχές τη χώρας μας.

Τα αχνοκίτρινα κρασιά που δίνει έχουν έντονο αρωματικό περιεχόμενο που παραπέμπει σε λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, γιαρμά, φρέσκα αρωματικά βότανα, πράσινο πιπέρι κι εσπεριδοειδή.

Στο τραπέζι, θα συνοδεύσουν πιάτα ελαφρά και καλοκαιρινά, όπως ψάρια και θαλασσινά, πιάτα λαδερά, πλούσια σε φρέσκα μυρωδικά και πιάτα με λευκά κρέατα στα κάρβουνα. Ως επιδόρπιο κρασί ταιριάζει ιδανικά με τάρτες φρούτων, αλλά και με σιροπιαστά γλυκά ταψιού.

Ροδίτης

Ο Ροδίτης είναι μια ερυθρωπή ποικιλία όπου κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Είναι από τις παλαιότερες και πιο πολυφυτεμένες ποικιλίες. Το όνομα της προέρχεται από το ερυθρωπό χρώμα που αποκτά όταν ωριμάσει. Αν και πρόκειται για ερυθρωπή ποικιλία, ωστόσο παράγει λευκά κρασιά.

Κύρια χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι το μέτριο σώμα, μέτριο επίπεδο αλκοόλης, ζωηρή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών, μήλων, πεπονιού αλλά και ορυκτών.

Ένα κρασί για όλες τις ώρες, δροσερό και στρογγυλό για το καθημερινό τραπέζι.

Ερυθροί Οίνοι

Cabernet
Sauvignon

Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες ερυθρές ποικιλίες στον κόσμο, η οποία γνωρίζει ιδιαίτερη εξάπλωση σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες.

Δίνει μονοποικιλιακά κρασιά με ατίθασο χαρακτήρα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, ενώ συνδυάζεται εξαιρετικά με γαλλικές ποικιλίες, όπως το Merlot και το Cabernet Franc, και ελληνικές, όπως το Αγιωργίτικο.

Merlot

Είναι μια από τις πλέον γνωστές και… πολυταξιδεμένες ποικιλίες του κόσμου. Στη χώρα μας καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο, την Κεντρική Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και σε πλήθος περιοχών της νησιωτικής χώρας. Δίνει μεγάλο αριθμό μονοποικιλιακών ερυθρών ξηρών κρασιών, ενώ συμμετέχει και σε χαρμάνια, μαλακώνοντας το σκληρό χαρακτήρα ποικιλιών όπως το Cabernet Sauvignon. Η αρωματική του διάσταση εκφράζεται με νότες μαύρων φρούτων, ενώ στο στόμα είναι έντονα σαρκώδες και γλυκόπιοτο.

Αγιωργίτικο

Το Αγιωργήτικο είναι μία από τις πιο εκλεκτές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, με κυανόμαυρο χρώμα, η οποία καλλιεργείται κυρίως στη ζώνη της με άριστα αποτελέσματα. Αρωματική πολυπλοκότητα – στην νεότητά τους θυμίζουν πράσινη πιπεριά, φραγκοστάφυλα, αγριοκέρασα. Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετά από τη μακρόχρονη παλαίωση, όταν αναδύουν φινετσάτο μπουκέτο και εσάνς γαρίφαλου. Η χάρη αυτής της ποικιλίας είναι να δίνει κρασιά υψηλότατου επιπέδου, τα οποία ακόμα και στην «άγουρη» νεότητά τους είναι αρκετά βατά. Η «γλύκα» του Αγιωργίτικου και των κρασιών της Νεμέας, ο πλούσιος και απαλός τρόπος που εκφράζονται αρωματικά και γευστικά τα φρουτώδη (κυρίως σκουρόχρωμου κερασιού και βύσσινου) στοιχεία των κρασιών, αλλά και τα γλυκά μπαχαρικά, είναι χαρακτηριστικά και παροιμιώδη.

Ξινόμαυρο

Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη και δυναμικότερη ελληνική, ερυθρή ποικιλία. Καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα. Παράγει εκλεκτά ερυθρά κρασιά παλαίωσης, με ξεχωριστό στυλ, με ερυθρό χρώμα μεσαίας έντασης, αρώματα που παραπέμπουν σε ντομάτα, ελιά, μπαχαρικά και ώριμα κόκκινα φρούτα, με χαρακτηριστική οξύτητα και στυφάδα που οφείλεται στο ότι είναι πλούσια σε τανίνες.

Στο τραπέζι απολαύστε το με κυνήγια, βοδινά, σούβλες, κάρβουνα, αλλά και μαγειρευτά τύπου μοσχαράκι κατσαρόλας με μανιτάρια, φουρνιστά όπως ροστ μπιφ, κρεατόπιτες και ρολά κρεατικών, κοκκινιστά λαδερά αλλά και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.

Ροζέ Οίνοι

Μοσχάτο

Το συναντάμε κυρίως στους αμπελώνες της Κεντρικής Ελλάδας, και ιδιαίτερα του Τυρνάβου, στον οποίο και είναι κυρίαρχο. Σημαντικό ατού αυτής της ποικιλίας είναι τα εκρηκτικά και γλυκά αρώματά των κρασιών, τα οποία θυμίζουν εσάνς γαρίφαλου. Έτσι, αν και τις περισσότερες φορές η χαμηλή οξύτητα και οι μαλακές τανίνες του μοσχάτου Αμβούργου δεν του επιτρέπουν εύκολα να σταθεί από μόνο του για την παραγωγή μονοποικιλιακών οίνων, η προσθήκη του σε χαρμάνια είναι θαυματουργή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα επαρκεί, για να αναστήσει ακόμα και το πλέον άτονο αρωματικά κρασί.

Ημίγλυκοι Οίνοι

Ημίγλυκος Ερυθρός

Επιτραπέζιος Οίνος, από επιλεγμένα σταφύλια ελληνικών ερυθρών ποικιλιών. Διαθέτει αρωματική φρεσκάδα που θυμίζει αρωματικά κόκκινα φρούτα και με γλυκιά, βελούδινη, στρογγυλή γεύση και ευχάριστη επίγευση. Βαθύ κόκκινο χρώμα.. Απολαύστε το δροσερό, σκέτο ή συνδυάζοντάς το με ποικιλίες τυριών, φρούτα και επιδόρπια.

Ημίγλυκος Λευκός

Κρασί με έντονο χαρακτήρα και έντονο αρωματικό περιεχόμενο, με γλυκιά, βελούδινη, στρογγυλή γεύση και ευχάριστη επίγευση.

Απολαύστε το δροσερό, σκέτο ή συνδυάζοντάς το με ποικιλίες τυριών, φρούτα και επιδόρπια.

Ημίγλυκος Ροζέ

Επιτραπέζιος οίνος, από επιλεγμένα σταφύλια ελληνικών ποικιλιών με κυρίαρχη την ποικιλία του Μοσχάτο.

Ανάλαφρο κρασί, κερδίζει τις εντυπώσεις με το έντονο και σπάνιο άρωμα του φρέσκου γαρίφαλου, το φίνο άρωμα των ρόδων που αναδύει, τη γλυκιά και στρογγυλή γεύση και την ευχάριστη επίγευση.

Απολαύστε το δροσερό, σκέτο ή συνδυάζοντάς το με ποικιλίες τυριών, φρούτα και επιδόρπια.

Get in touch with us

Add Your Heading Text Here